Pro pečení chleba nepotřebujete špinit žádné nádobí, hrnce, vály nebo mísy. Stačí pouze do pekárny nasypat suroviny a ona si poradí sama. Suroviny nejprve promíchá, uhněte těsto a nechá ho vykynout. Po kynutí těsto upeče a můžete vyndat čerstvý a voňavý domácí chleba.
Chleba z domácí pekárny vypadá trochu jinak než kupovaný z obchodu. Místo oblého bochníku má tvar cihličky, která má klasickou kůrku (na kterou jste zvyklí u chleba z obchodu) pouze na vrchu. Z boku a zespodu je kůrka tenčí a jemnější, protože je těsto v kontaktu s formou, ve které se peče. Chleba a pečivo je možné péct podle různých receptů (na internetu je jich spousta), což je o trochu levnější oproti kupovaným směsím a také si můžete recept upravit dle fantazie nebo vymyslet vlastní. Pokud dáte přednost chlebovým směsím (na trhu jsou jich také spousty), stačí přilít ke směsi tekutinu, zapnout pekárnu a nemusíte se starat, jestli jste tam dali suroviny ve správném poměru, jestli se těsto nezdrcne apod.
Je domácí pekárna určena pouze na chleba?
V domácí pekárně se kromě chleba dá upéct i jiné pečivo a potraviny. Každá domácí pekárna má programy na několik druhů chleba. Kromě toho má i různé speciální programy na další pečivo a potraviny - v pekárně se tak dají připravit vánočky, zákusky a koláče z kynutého těsta nebo z kypřícího prášku, ale také džemy a štávy. V pekárně si také můžete nechat udělat těsto např. na rohlíky, bagety, veky, mazance nebo buchty a po vykynutí můžete pečivo upéct v troubě. V pekárně také můžete připravovat potraviny z bezlepkových směsí. V pekárně Sana SmartBreadMaker lze díky možnosti nastavitelné teploty připravovat i domácí kvásek, sýry, jogurty apod. také ji lze používat k ohřívání jídel, pasterizaci atd.
Na co se zaměřit při výběru domácí pekárny?
Ještě před samotným výběrem pekárny doporučujeme zvážit, jestli domácí pekárnu opravdu využijete. Nedejte na reklamu a tlak prodejců, nenechte se zlákat okolím. Stanovte si, jak často budete pekárnu používat, jaké pečivo či potraviny v ní budete připravovat (např. jen chléb nebo i jiné pečivo), pro kolik lidí budete pečivo péct (to je důležité pro výběr velikosti chleba, který ta která pekárna umí upéct). Zkuste navštívit známé, kteří domácí pekárnu mají a zeptejte se na jejich zkušenosti. Pokud nikdo ze známých domácí pekárnu nemá, pročtěte si alespoň různé články či recenze na internetu. Možná zjistíte, že domácí chléb je domácí chléb a pekárnu si koupíte, možná zjistíte, že je pro Vás jednodušší chodit si obden kupovat pečivo do obchodu za rohem. Chléb z domácí pekárny však vychází levněji než chléb kupovaný, navíc u domácího chleba vždy víte z čeho je připravován a nikdy není z rozmrazeného polotovaru :)
Jaké parametry pekáren jsou důležité?
Nejdůležitějším parametrem je velikost chleba, jaký pekárna může upéct. O velikosti (a hmotnosti) chleba rozhodují rozměry formy, ve které se chleba peče. Na trhu jsou pekárny, které upečou chleba v rozmězí 500 - 1800 g velký (těžký).
Neměli byste také opomenout, zda je ovládání pekárny jednoduché. Většina pekáren má cca 6-8 tlačítek, které se obsluhují nejčastěji dotykem prstu.
Dalším podstatným parametrem jsou programy, které pekárna zvládne. Jejich počet není až tak podstatný, důležitější je jejich rozmanitost (některé pekárny mají hodně programů, ale třeba jen na pečení chleba, jiné zase mají programů méně, ale dají se v nich připravit i džemy, pečivo z kypřícího prášku, pizza apod. Většina pekáren má i samostatný program na přípravu bezlepkových směsí. Tyto směsi se však dají připravit i v pekárně, které jej nemají, stačí využít některý program na přípravu chleba. Velmi vhodné na přípravu bezlepkových směsí (a různých dalších potravin) jsou pekárny Domo, Unold a Guzzanti, které mají nastavitelný program, či samostatný program na přípravu bezlepkového chleba. Pokud pečete často chléb nebo pečivo s různými přísadami, je užitečný automatický dávkovač surovin, mají ho však jen pekárny Domo B3971 a Domo Keramik.
Všechny pekárny mají funkci odložený start. Ne všechny se však hodí pro pečení přes noc, některé jsou totiž hlučnější (např. levnější dvouhákové plastové pekárny).
Zaměřte se také na rozměry pekárny - pekárny nejsou nijak velké, potřebují však stabilní místo např. na kuchyňské lince. U výšky je nutno počítat s tím, že je potřeba otvírat víko. Hmotnost pekáren se pohybuje mezi 5 - 8 kg.
Při výpočtu spotřeby pekárny se neřiďte údajem o příkonu - pekárna totiž nejede po celou dobu přípravy pečiva na plný výkon (nejvíce spotřebuje při pečení). Spotřeba na jeden chleba (od mísení a kynutí až do dopečení) se pohybuje mezi 0,2 - 0,5 kWh.
Velmi podstatné je zpracování těsta. Záleží však také na tom, co v pekárně připravujete (jeslti např. i tužší těsta, různé druhy pečiva potřebují různé zpracování). Na kvalitu zpracování toho kterého těsta se proto přeptejte svých známých a přátel nebo v nějakém diskuzním fóru o pečení v domácích pekárnách. Na zpracování většího množství těsta jsou vhodné dvouhákové pekárny.
Nemělo by se také zapomínat na kvalitu provedení pekárny. I velmi levná pekárna v supermarketu Vám může dobře posloužit, u kvalitnějších modelů a značek však máte větší jistotu (ale také odpovídající vyšší cenu). K nejkvalitnějším pekárnám na našem trhu patří pekárny Domo, Unold a Guzzanti, samostatnou kapitolou je pak pekárna Sana SmartBreadmaker, která v kvalitě a zejména v možnostech přípravy potravin unikátem na celém evropském trhu. Tato pekárna byla vyvinuta v České republice. Zajímavou a chválihodnou cestou šly pekárny Domo, které mají převod otáček z motoru na hřídélku v nádobě řešen bez řemínku - výměna řemínku bývá nejčastějším servisním zákrokem po záruce, u pekáren Domo tak odpadá starost o výměnu řemínku a prodlužuje se tak bezúdržbový provoz.
Teflonová, keramická nebo nerezová forma?
Chléb se v pekárně peče v pečící formě. Tyto formy mohou být vyrobeny ze tří materiálů: z teflonu (nejčastěji), z keramiky a z nerezu. Každý materiál povrchu pečící formy má své výhody, nevýhody a specifické vlastnosti:
Teflonová forma je nenáročná na údržbu, chléb jde dobře vyklopit, je nejlevnější a nejčastější. Formu stačí po vyklopení chleba jen napustit vodou a lehce setřít povrch nádoby. Teflonová forma se dá snadno poškrábat, např. častým používáním semínek, nevhodným vyklápěním chleba z formy apod. Jsou tací, kteří upozorňují na možnou (i když neprokázanou) zdravotní závadnost teflonu.
Keramická forma je novinka - oproti teflonové formě slibuje vyšší odolnost vůči poškrábání, delší trvanlivost a zdravotní nezávadnost. Keramická forma je dražší než teflonová (většinou o několik stokorun). Keramickou formou jsou vybaveny pekárny Domo Keramik a pekárny značky Unold. Je třeba poznamenat, že teflonové i keramické formy jsou vyráběny na stejném principu - na formu z lehké slitiny se do její vnitřní části nastříká teflonový či keramický vrstva (ani keramická forma tedy není celá z keramiky).
Nerezovou formu nabízí pouze pekárna Sana Standard a Sana Exclusive. Nerezová forma je vyrobena z potravinářského nerezu a mezi její největší přednosti patří téměř nekonečná trvanlivost a neomezené možnosti použití - nerezovou formu opravdu ničím nepoškrábete a je možno do ní postavit např. i sklenici (nebo sklenice) s kváskem, jogurtem a další nádoby aniž by se poškodila. Druhý důvod dlouhé živostnosti nerezové formy spočívá v tom, že je možno u formy měnit hřídélky s těsněním samostatně (což u teflonových a keramických forem nelze). Při pečení v nerezové formě je však nutno počítat s kompromisy a sníženým komfortem - k nerezu se totiž chléb může připéct, proto se také nerezová forma nabízí pouze u pekárny Sana SmartBreadMaker, kde je možno nastavovat teplotu pečení (a tedy nastavením nižší teploty pečení zamezit připečení).
Je podstatný počet hnětačů?
Počet hnětačů není tak podstatný. Pokud by však měla pekárna sloužit nejen na chleba, ale i pro časté zadělávání samotného těsta, doporučujeme v takovém případě zvolit pekárnu dvouhákovou. Hnětače se musí z těsta vyndavat po upečení (zůstávají po nich díry v chlebu), dva hnětače tak zanechají v chlebu o jednu díru navíc.
Potřebuji exkluzivní pekárnu s nerezovou nádobou na přípravu kvásku a kváskového chleba, sýrů, jogurtů apod. s nastavitelnou teplotou s veškerým příslušenstvím
Abyste na našich stránkách našli, co hledáte, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním cookies (malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči). Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme je tak, aby všechno fungovalo správně.